Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜHΟΣΥΝΗ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΗ ΣΚΥΔΡΑ-ΠΕΛΛΑΣ



Με συνδιοργανωτές το Δήμο Σκύδρας και το σωματείο Ενωμένη Ρωμηοσύνη πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, την Κυριακή 10/5/2015, εκδήλωση αφιερωμένη στον Ιωάννη Καποδίστρια, την οποία τίμησαν με την προσέλευση και τη συμμετοχή τους πολλοί συμπολίτες μας.








Ο τίτλος της ήταν: «Ιωάννης Καποδίστριας. Η ζωή, οι αγώνες και το εγκώμιο του πρώτου εθνικού κυβερνήτη της Ελλάδας». Διοργανώθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση του αντίστοιχου ντοκιμαντέρ που είναι μια συμπαραγωγή της Ενωμένης Ρωμηοσύνης και του τηλεοπτικού σταθμού «Αχελώοςtv».
Χαιρετισμό απηύθυναν, εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ. Ιωήλ ο Αρχιμανδρίτης του Ι.Ν. Αγ. Στεφάνου Σκύδρας Αντώνιος Κορέστης, της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου η Αντιδήμαρχος Μαρία Γιακαμόζη, ο Πρόεδρος της Ενωμένης Ρωμηοσύνης Θεόφιλος Παπαδόπουλος, ενώ η Μεραρχία συμμετείχε μ΄εκπρόσωπο του Υποστράτηγου Χρήστου Καρυώτη.
Την επιμέλεια και τον συντονισμό είχε το μέλος της Ενωμένης Ρωμηοσύνης Νικόλαος Δρενάφτσης.
Στην εμπεριστατωμένη ομιλία της η καθηγήτρια – ιστορικός Ερατώ Ζέλλιου - Μαστοροκώστα αναφέρθηκε αναλυτικά στο βιογραφικό, στις σπουδές και στην πλούσια διπλωματική και πολιτική σταδιοδρομία και δράση του που επηρέασαν σημαντικά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις της εποχής. Συνέβαλλε στη διατήρηση της ειρήνης από το 1815 έως το 1914, γι΄αυτό γερμανός ιστορικός ονόμασε τον Καποδίστρια «αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής ειρήνης των 99 ετών».
Δεν υπάρχει πολιτικός θεσμός που να μην θεμελιώθηκε από τον Καποδίστρια, ενόσω ήταν κυβερνήτης της Ελλάδας.
Χαρακτηρίστηκε, μεταξύ των άλλων, «εθνομάρτυρας» κι «άγιος της πολιτικής». Ανήκει στη σειρά εκείνων των προσωπικοτήτων που εμφανίζονται  και σώζουν το έθνος κάθε φορά στις κρίσιμες περιόδους. Και θα οδηγούσε πολύ ψηλά την Ελλάδα, εάν δεν δολοφονούνταν στο Ναύπλιο, το πρωινό της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου 1831, προσερχόμενος να εκκλησιαστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.
Με το πέρας της εκδήλωσης μοιράστηκε δωρεάν, σ΄όλους όσοι έλαβαν μέρος, το αφιερωματικό ντοκιμαντέρ σε ηλεκτρονική μορφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου