Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

ΠΑΓΚΟΙΝΙΑ: ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ


Την Δευτέρα 17 Αυγούστου οι Παγκοινίτες συναντηθήκαμε εκ νέου βάσει προγραμματισμένου σχεδιασμού για την παρασκευή χυλοπίτας! 
Από νωρίς το απόγευμα βρεθήκαμε στο 7ο Δημοτικό σχολείο Έδεσσας για να διαμορφώσουμε τον χώρο, να στήσουμε τα θρανία και τα μηχανήματα, να ορίσουμε τα συνεργεία και να προετοιμαστούμε κατά πάντα, ώστε να υποδεχθούμε το φιλαλλέγγυο κοινό της Έδεσσας! Ευτυχώς τα χέρια ήταν

αρκετά και η προετοιμασία ολοκληρώθηκε εγκαίρως! 
Κατά τις 18:00 άρχισαν να καταφθάνουν οι φίλες και οι φίλοι που μετά από μια σύντομη ενημέρωση, φορούσαν τα σκουφάκια και τα γάντια τους, εντάσσονταν στις ομάδες εργασίας και "σηκωναν μανίκια" !
Μέχρι το ζυμωτήριο να μπει σε λειτουργία, οι ομάδες δούλευαν με την ζύμη που είχαν προνοήσει να ετοιμάσουν οι κυρίες της παρέας! Κατ' αυτόν τον τρόπο εξορθολογίσαμε τον χρόνο και αξιοποιήσαμε στο έπακρον τα προσφερόμενα εργατικά χέρια - και ήταν πολλά αυτά- !  Άλλοι έκοβαν το ζυμάρι, άλλοι άνοιγαν φύλλο, άλλοι το περνούσαν από τα ειδικά μηχανήματα, άλλοι ξεδιάλυναν το παραχθέν υλικό, άλλοι φρόντιζαν την τακτοποίησή του στους ειδικά διαμορφωμένους και στρωμένους πάγκους, ενώ κάποιοι φρόντιζαν να απασχολούν δημιουργικά τους μικρούς μας φίλους! Δεν είναι όλοι για όλα, αλλά σίγουρα όλοι χρειάζονται σε όλους !!!
 Το κέφι και η χαρά ήταν ζωγραφισμένα στα πρόσωπα των συμμετεχόντων που χωρίς να υπολογίζουν την σχετική ζέστη  και τον σωματικό κάματο, σχεδόν αδιάκοπα εργάστηκαν και πέραν της ενάτης βραδυνής! Με τί ικανοποίηση και καμάρι οι μεγαλύτερες κυρίας της παρέας συμβούλευαν και παρατηρούσαν τα νεαρότερα κορίτσια να ανοίγουν φύλλο!  Με τί σεβασμό και συνειδοτοποίηση της ιερότητας της όλης προσπάθειας λειτούργησαν μικροί και μεγάλοι!
Και όταν όλη η ζύμη μετατράπηκε σε χυλοπίτες, το υλικό μαζεύτηκε για να μεταφερθεί στα σπίτια ώστε να στεγνώσει και να συλλεγεί- συσκευαστεί σε μία από τις επόμενες δράσεις μας την ερχόμενη εβδομάδα! Η Παγκοινιά όμως δεν σταμάτησε εδώ! Τα θρανία μεταφέρθηκαν εκ νέου αφού πρώτα καθαρίστηκαν, τα ποτήρια και τα σκεύη πλύθηκαν, ο χώρος σκουπίστηκε και σφουγγαρίστηκε και οι τουαλέτες καθαρίστηκαν κι αυτές με άφθονη χλωρίνη προκειμένου ο χώρος να παραδοθεί στον καλό και φιλόξενο διευθυντή του σχολείου στην κατάσταση που τον παραλάβαμε!
Ευχαριστούμε εκ μέσης καρδίας τον διευθυντή του 7ου δημοτικού σχολείου Έδεσσας, τους εξήντα και πλέον συμμετέχοντες (παιδιά, νέους και μεγαλύτερους) στην προσπάθεια αυτή και τους φίλους που ήρθαν από την Κρύα Βρύση φέρνοντας το ζυμωτήριο!
Δόξα τω Θεώ και στα άλλα με υγεία !!!

«Ἀπολαύοντες πάναγνε, τῶν σῶν δωρημάτων εὐχαριστήριον, ἀναμέλπομεν ἐφύμνιον»

Δείτε φωτογραφίες:

Παγκοινιά: Χυλοπίτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου