Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015

Παγκοινιά: ΑΥΤΑΡΚΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Έδεσσα, 10-Αυγούστου-2015



Μετά την ολοκλήρωση και της 2ης συνάντησής μας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο θεατράκι, δίπλα από το παρεκκλήσιο των αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στο Βαρόσι, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε, αρχικά, τις παρακάτω δραστηριότητες, με τις οποίες θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε κάποιες από τις ανάγκες του χειμώνα, δικές μας αλλά και συνανθρώπων μας.

Δευτέρα, 17-Αυγούστου-2015
   Στην αυλή του 7ου Δημοτικού Σχολείου, στην Έδεσσα (απέναντι από το ΚΤΕΛ), στις 18.00, θα παρασκευάσουμε χυλοπίτες.
   Δείτε παρακάτω τι θα πρέπει να φέρει ο καθένας, ανάλογα βέβαια και με τις δυνατότητές του:

  
   ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ
      Διάφορες συνταγές:

1.      ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ με αυγά:
Υλικά:
½ κιλό αλεύρι από μαλακό σιτάρι
½ κιλό αλεύρι από σκληρό σιτάρι
10 αυγά
1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
15 έως 17 γρ. αλάτι

2.      ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ με γάλα και αυγά
Υλικά:
2-2,5 κιλά αλεύρι
1 κιλό γάλα
όσα αυγά θέλεις από 10 και κάτω
1κ γλ. κοφτό  αλάτι

3.      ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ με αυγά και λαχανικά
Υλικά:
1 κιλό αλεσμένη ντομάτα
10 αυγά
1 κ.γλ. αλάτι
Όσο αλεύρι πάρει

4.      ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ νηστίσιμες
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι μαλακό ή σκληρό ή μισό και μισό
1 κ. γλ. αλάτι
Νερό ό,σο χρειαστεί.
Αντί για νερό μπορείς να προσθέσεις αλεσμένη ντομάτα ή πιπεριά ή βρασμένο και αλεσμένο παντζάρι ή καρότο

Εξοπλισμός για τη δράση της ετοιμασίας των ζυμαρικών
1 λεκάνη για τη ζύμη
1 μαχαίρι
2 ταψιά
1 τραπεζομάντηλο βαμβακερό ή σεντόνι λευκό
1 ποδιά
1 κούπα
Εάν υπάρχει σοφρά για το άνοιγμα των φύλλων ή ξύλο κοπής
Πλάστη για άνοιγμα των φύλλων ή ειδική συσκευή
1 πετσέτα λευκή ή μεμβράνη για να καλυφτεί ή ζύμη

Επιπλέον οδηγίες
Απαραίτητο είναι τα τραπεζομάντηλα ή τα σεντόνια που θα έρθουν σε επαφή με τα ζυμαρικά να πλυθούν στους 90οC, με πράσινο σαπούνι, χωρίς μαλακτικό και αφού στεγνώσουν να σιδερωθούν σε υψηλή θερμοκρασία.
Κατά την ετοιμασία των ζυμαρικών θα τηρούνται κανόνες υγιεινής, φορώντας οι συμμετέχοντες γάντια, σκουφί και ποδιά ή λευκό μπλουζάκι οι άντρες.

Πέμπτη, 20-Αυγούστου-2015
   Ετοιμασία παραδοσιακής σάλτσας ντομάτας.
   Αναχώρηση στις 17.30, μπροστά από το ξενοδοχείο ΄΄Άλφα΄΄, στην Έδεσσα, για τα Καισαριανά. Προορισμός μας το φιλόξενο σπίτι της κ. Αμπατζίδου Μαρίας. Λεπτομέρειες θα δοθούν τη Δευτέρα, 17 Αυγούστου, κατά την Παρασκευή των χυλοπιτών, όπως φαίνεται παραπάνω.
   Παρακαλούνται όσοι διαθέτουν ιδιωτικό αυτοκίνητο να το έχουν μαζί τους για την εξυπηρέτηση όσων δεν μπορούν να μετακινηθούν με άλλον τρόπο.

Τετάρτη, 26-Αυγούστου-2015
   Παρασκευή Τραχανά. Στα Σεβαστειανά Έδεσσας.
   Λεπτομέρειες προσεχώς.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6997026331, κ. Καλαϊτζίδου Αικατερίνη

Ευχαριστήριο: Ευχαριστούμε τους Αδελφούς Βουλγαρίδη (Μηλιά Αριδαίας) και τον κ. Σαλαμπάση Πέτρο (Έδεσσα) για την γενναία προσφορά τους σε αλεύρι, προκειμένου να καλυφθούν κάποιες από τις ανάγκες των συνανθρώπων μας.

΄΄Παγκοινιά΄΄ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου