Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΪΣΙΟ, ΣΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ



Τα λόγια είναι πολλές φορές φτωχά για να περιγράψουν όσα ζούνε οι καρδιές... Κι αυτό γιατί Ο Θεός Λόγος δεν χρειάζεται τον λόγο για να μιλήσει στις καρδιές των ανθρώπων!
Επιτρέψτε μας όμως να αποπειραθούμε να σας μεταφέρουμε τα περισσεύματα της χθεσινής εμπειρίας και συγχωρήστε μας την όποια καχεξία. Ας μας συγχωρήσουν και τα παιδιά... 
Πάει καιρός από τότε που μια παρέα νέων παιδιών ξεκίνησαν την ΄΄τρομοκρατική΄΄ τους δραστηριότητα στην πόλη μας! Μην τρομάζετε! Δεν τοποθετούν υλικές βόμβες, δεν κρατούν οπλοπολυβόλα, δεν φορούν μάσκες και δεν μουτζουρώνουν τοίχους... Όταν το φως της ημέρας πέφτει, αφήνουν τις όποιες δουλειές, τα ποτά και τις τηλεοράσεις και μαζεύονται μυστικά, ήσυχα
και ταπεινά στα μικρά εκκλησάκια της πόλης μας για να διαβάσουν το Απόδειπνο και την Παράκληση στην Παναγία!
 ΄΄Τρομοκρατούν΄΄ έτσι τον φόβο, τη λήθη, την ψευτοευδαιμονία, τον νεοπλουτισμό, τον ψευτοπροοδευτισμό,  την υποκρισία, τον υλισμό, την ηδονοθηρία, την ιδιώτευση, τον ατομικισμό, την ραστώνη, την κατάθλιψη, την απόγνωση... 
Χωρίς να το υποψιάζονται, γίνονται μιμητές των προγόνων μας και αναβιώνουν την κοινωνία που τόσο μας έλειψε και στην οποία οφείλουμε να επιστρέψουμε! Αφυπνίζουν, ξεσηκώνουν, συγκινούν, ενθουσιάζουν και προκαλούν καταρράκτες δακρύων αλλά και πλημμύρες χαμόγελων!
Σε αυτήν λοιπόν την  παρέα σφηνώθηκε η ιδέα μιας αγρυπνίας στο εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου, στον Λόγγο της Έδεσσας! Μιας αγρυπνίας μάλιστα, προς τιμήν του νεοκαταταχθέντος Αγίου Παϊσίου που καθημερινά μνημονεύουν! Αφού ζητήθηκε η άδεια από την Μητρόπολη για την Κυριακή 12 Ιουλίου, ξεκίνησαν οι  ετοιμασίες! Πρώτη τους κίνηση να καλέσουν  τον ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως, π. Παντελεήμονα, ο οποίος και δέχτηκε με χαρά! Κατόπιν έγιναν οι απαραίτητες κρούσεις σε νεαρούς ιεροψάλτες και στη συνέχεια σηκώθηκαν τα μανίκια! Το εκκλησάκι και ο προαύλιος χώρος καθαρίστηκαν και ευπρεπίστηκαν! Μεταφέρθηκαν τα απαραίτητα σκεύη, τραπέζια και λοιπά απαραίτητα υλικά. Ετοιμάστηκαν πρόσφορα, κόλλυβα, πίτες και γλυκά από ευλαβείς κυρίες και φίλους. Όλα ήταν έτοιμα στην ώρα τους!
Καθώς ο ήλιος χανόταν σιγά σιγά, ακούστηκε το  λογητς Θες μν, πντοτε, νν κα ε κα ες τος αἰῶνας τν αἰώνων" από το στόμα του π. Παντελεήμονα και ξεκίνησε η αγρυπνία, με τους παρευρισκομένους να διαβάζουν διαδοχικά  τους Χαιρετισμούς στην Παναγία και τις λοιπές ευχές του Αποδείπνου! Μέχρι να τελειώσει το Απόδειπνο και να ξεκινήσει ο Εσπερινός, το εκκλησάκι εντός ήταν κατάμεστο και άρχισε να γεμίζει και ο αύλειος χώρος! Η νύχτα είχε πλέον πέσει γλυκιά και ο έναστρος λαμπερός ουρανός βρισκόταν σε πλήρη αρμονία με τους καλλίφωνους ψάλτες! Όλη η φύση, έλλογη και άλογη, συμμετείχε στη Δοξολογία! Ως και ο καταρράκτης συγκράτησε κι αυτός την ορμή του στον Χερουβικό ύμνο  "ς τν Βασιλέα τν λων ποδεξόμενοι"! Η συκιά και τα άλλα δέντρα γονάτισαν θαρρείς και αυτά μαζί μας στο "Τ σ κ τν σν"!!! Αντί κηρύγματος διαβάστηκε η επιστολή με τους Μακαρισμούς του Αγίου Παϊσίου! Και όταν ακούστηκε το "Δι᾿ εχν" όλοι γίναμε ένα κουβάρι! Δεκάδες άνθρωποι έγιναν μια μεγάλη παρέα! Άλλος μοίραζε κόλλυβα, άλλος πίτες, άλλος γλυκά και αναψυκτικά, ενώ όλοι πήρανε τυπωμένη την προσευχή του Αγίου Παϊσίου, αλλά και αντίτυπα με τον οπτικοακουστικό δίσκο για τον Άγιο Παΐσιο, έκδοση του σωματείου της ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ!
Θα σταματήσει κάπου εδώ η περιγραφή για να κρατήσουμε και κανένα μυστικό!
 Θα θέλαμε μόνο να ευχαριστήσουμε εκ μέρους όλων:  τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ Ιωήλ και τον εφημέριο του καθεδρικού ιερού ναού της Αγίας σκέπης π. Χριστόδουλο, τον λειτουργούντα π. Παντελεήμονα, τους ψάλτες, τις κυρίες, τους συμμετέχοντες, όσους νοερά βρίσκονταν μαζί μας, αλλά ειδικώς και ιδιαιτέρως την τρελή "τρομοκρατική" παρέα!


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου